9. března 2014

Sezóna 2014 na Orlickém Záhoří


Jaro už se blíží a s ním i podrobnější informace k letošní sezóně na Záhoří. Pokud už víte, že by jste rádi přijeli, už je pomalu čas se nám ozvat. Potřeba bude jako vždy každá ruka, kroužkovatelé, pomocníci, sčítači chřástalů, sčitatelé,... Pomůžete tak udržet nebo dokonce rozšířit naše aktivity na ochranu nejen ptáků v Orlickém Záhoří.

  • Kroužkování proběhne podobně jako loni, tj. od 10. května do konce července, každý týden. Prosíme kroužkovatele, kteří by mohli některý víkend kroužkovat, aby oznámili termín. Přesné rozvržení však teprve připravíme až budeme znát bližší podmínky ubytování.

  • Monitoring chřástalů rovněž proběhne ve stejném rozsahu jako vloni. Rovněž prosíme o termíny, kdy by někdo z vás byl ochoten v noci chřástaly mapovat. Předpokládám sčítání chřástalů nejméně jednou týdně, stačí jedna noc, raději ale častěji. Chřástalové dokážou měnit stanoviště ze dne na den. Minulý rok nám chybělo několik sčítacích termínů, tak pokud můžete, určitě se přihlaste. Bez vás nedokážeme individuální ochranu hnízdišť chřástala provést.

  • Společně se správou CHKO se letos chystáme mapovat i další vybrané druhy ptáků v rámci CHKO. Podrobnosti ještě v nejbližší době dohodneme a dáme na vědomí. Zvažte, kdo z vás bude ochoten se mapování zúčastnit.


  • Rovněž máme celou řadu dalších nápadů co v Orlickém Záhoří a okolí zre, jak pomoci ptákům i krajině. Takže přijeďte, protože bez vás to nepůjde.

  • V sobotu před Velikonocema, tedy 19. dubna je naplánována na Bedřichovce naše společná schůzka s brigádou. Přivezli a ustavili bychom přívěs, instalovali sítě k odchytům a domluvili se na podrobnostech ohledně letošního mapování. Definitivně termín a čas schůzky ještě dodatečně potvrdíme. Pokud nám chcete pomoct se zahájením, raději nám zavolejte nebo napište.


Všem hezké nadcházející jaro.
Za ornitologickou stanici Míla a Kamil Hromádci

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zanechte nám zde vzkaz...