25. května 2014

Monitoring ptačí oblasti v roce 2014


Ptáci jsou tady a monitoring již běží, stále však máme volné termíny, které bychom potřebovali zajistit. Jak to tedy vypadá:


Kroužkování - Začátek kroužkování ptáků na Ornitologické stanici v Orlickém Záhoří neproběhl letos (jedenáctý rok) příliš šťastně. Pro nepříznivé počasí jsme hned zpočátku museli několik termínů odchytů zrušit. Rovněž nastala ještě jiná nepříjemná situace, kvůli které jsme museli letošní odchyt zredukovat a bude probíhat místo na třech odchytových stanovištích pouze na dvou.


Zajímavý výsledek je zatím u pěnice černohlavé, nejhojnějšího druhu při dosavadních odchytech, která zatím nedosahuje ani hranice dominantního druhu (5%). Podle dosavadních zkušeností by se to mělo změnit koncem května. Upozorňuji zájemce o kroužkování na našich stanovištích, že je ještě jeden volný termín (kolem 19.- 20.7.).

Podrobný přehled zde.


Chřástal polní - Kolik hnízdišť se podaří letos ochránit? Na Záhoří již volají první chřástalové. Očekáváme v následujících dnech přílet dalších ptáků. Začátek monitorování chřástalů polních je tu, stále nám však chybí pomocníci sčitatelé. Pouze pokud se nám podaří udržet pravidelné kontroly, můžeme pak zajistit individuální ochranu hnízdišť. Se zemědělskou farmou a správou CHKO vyjednáváme novinku - možnosti ochrany chřástala formou pastevních mokřadů.

Pokud chcete strávit jednu příjemnou noc na Záhoří a spočítat chřástaly, potřebujeme obsadit červen a začátek července. Monitoring můžete provádět třeba na kole, či autem...
Podrobné instrukce rádi poskytneme.

Rozpis zde.

Návštěvy a pomocníci jsou vítáni - vždy však doporučujeme předchozí domluvu s organizátory.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Zanechte nám zde vzkaz...